شرکت «In-Q-Tel» بازوی سرمایهگذاری و کارفرآینی سازمان سیا محسوب میشود. مأموریت اصلی شرکت «In-Q-Tel» که در سال ۱۹۹۹ توسط مدیر وقت سازمان سیا، «جورج تنت» راهاندازی شد، شناسایی و حمایت مالی از آن دسته از فناوریهای نوین است که میتوانند به سازمان سیا و سایر نهادهای اطلاعاتی در انجام وظایفشان کمک کنند. درباره این شرکت در آینده مطالب بیشتری در کانال قرار خواهم داد.
در سال ۲۰۰۱ شرکتی به نام کی هول یا Keyhole توسط فردی به نام جان هانکه تاسیس شد. این فرد تا قبل از آن در بخشی مرتبط با امور خارجی در دولت آمریکا مشغول به کار بود. شرکت کی هول در زمینه رسیدگی به ماهواره های نظامی فعال بود. یکی از حامیان اولیه و کلیدی شرکت یاد شده شرکتIn-Q-Tel بود.
قسمتی از بودجه این کیوتل از آژانس ملی اطلاعات مکانی آمریکا یا(NGA) تامین می شود. این آژانس از وزارت دفاع آمریکا و طرح های جنگی آن حمایت می کند و اطلاعاتی را در اختیار نهادهایی مانند آژانس امنیت ملی آمریکا، سیا و غیره قرار می دهد.
محصول کلیدی و عمومی شرکت کی هول زمین یا ارث نام داشت که بعدها و با خریداری کی هول توسط گوگل در سال ۲۰۰۴،گوگل ارث نام گرفت و امروزه میلیون ها نفر از خدمات آن استفاده می کنند. بنابراین می توان انتظار داشت که اطلاعات ارزشمند شخصی کاربران این سرویس در اختیار نهادهای جاسوسی و اطلاعاتی آمریکا قرار بگیرد.
در سال ۲۰۱۰ شرکت Niantic Labs طراح اصلی بازی پوکمون گو، در داخل گوگل توسط موسس شرکت کی هول یعنی جان هانکه تاسیس شد. در سال های بعد Niantic Labs دو بازی و برنامه مبتنی بر موقعیت مکانی کاربران را تاسیس کرد. یکی از این برنامه ها موسوم به Field Trip به کاربران امکان می داد که در حین قدم زدن اشیایی را در محیط اطراف بیابند. برنامه دیگر موسوم بهIngress یک بازی علمی – تخیلی بود که باز هم مبتنی بر حرکت و جابجایی کاربران در نقاط مختلف بود.
در سال ۲۰۱۵ شرکت Niantic از گوگل جدا و مستقل شد. بازی پوکمون گو هم توسط همین شرکت طراحی و عرضه شد. در این بازی شما باید برای شکار شخصیت های مجازی از سیستم مکان یابی گوشی خود استفاده کنید.
معرفی واشنایی با محیط بازی :
مجموعه بازیهای پوکمون، یکی از بزرگترین مجموعه بازیهای نقشآفرینی تاریخ هستند. این بازیها ۲۰ سال پیش روی کنسول دستی گیمبوی کارشان را شروع کردند. ایدهی اصلی بازی هم از علاقهی خالق این مجموعه بازیها به جمع کردن حشرات گرفته شده است. در این بازیها، هیولاهایی به اسم پوکمون را پیدا میکنید، جمع میکنید، تمرین میدهید و در نهایت آنها را به جان یکدیگر میاندازید. مجموعهی پوکمون آنقدر بزرگ شده است که از روی آن انیمه، مانگا، کارتون، بازی کارتی و خیلی چیزهای دیگرساختهاند.
بازی Pokémon GO چیست؟
در بازیهای اصلی پوکمون، یک دنیای بزرگ در مقابلتان است. ماجراجوییتان را در این بازیها، با یک شخصیت و یک پوکمون آغاز میکنید و هدف اصلی بازی هم، پیدا کردن تمام پوکمون است. این بازیها داستانی هم دارند و در آن، شخصیتهای مختلفی میبینید و پوکمونهایتان را مقابل یکدیگر قرار میدهید.
نینتندو بازی Pokémon GO را با عبارت “یک ماجراجویی در دنیای واقعی” توصیف کرده است. این بازی موبایلی از قابلیت GPSگوشی و دوربین آن استفاده میکند تا مکانی که در آن هستید را تبدیل به یک نقشهی بازی پوکمون کند. مثل بازیهای پوکمون، خودتان باید در دنیا، اما این بار دنیای واقعی، بگردید و پوکمون پیدا کنید. همانطور که راه میروید، ممکن است یک پوکمون پیدا کنید.
بازی به شما میگوید که برای مثال، در فاصلهی دور یا نزدیک شما، فلان پوکمون قرار دارد. شما خودتان باید راه بروید و آن پوکمون را پیدا کنید. فاصلهی دور یا نزدیک، با استفاده از یک ردپا مشخص شده است. اگر یک ردپا در کنار عکس پوکمون دیدید، یعنی به شما خیلی نزدیک است. دورترین فاصله هم سه ردپا است. در تجربهای که ما از بازی داشتهایم، سه ردپا ممکن بود حتی دو سه خیابان آنور تر باشد.
وقتی که یک پوکمون در نزدیکیتان پیدا شد، روی آن اشاره میکنید. حالا باید گویهای معروف این مجموعه بازیها که Pokéballنام دارند را به سمت پوکمونای که پیدا کردهاید پرتاب کنید. برخی پوکمونها قویتر از دیگری هستند و گرفتنشان کار راحتی است. بهترین زمان برای گرفتن یک پوکمون، زمانی است که دایرهی رنگی دورش کوچک شده است. باید Pokéball را در این دایره پرتاب کنید.
به موضوعی هم باید توجه کنید: پوکمونها فقط برای شما روی نقشه نمایش داده نمیشوند و تمام کسانی که در اطراف شماPokémon GO بازی میکنند، میتوانند این جانورها را برای خودشان بگیرند؛ یعنی ممکن است به یک پوکمون برسید و همان لحظه کسی در نزدیکی شما باشد و آن پوکمون را زودتر از شما بگیرد.
امار واطلاعات بازی:
این بازی در استرالیا، نیوزیلند، و ایالات متحده در ۶ ژوئیه ۲۰۱۶ منتشر شد با توجه به تقاضای بالا و فشار وارده به سرورها، جان هانکه مدیر عامل شرکت نیانتیک اعلام کرد که تا تثبیت مشکلات پدید آمده انتشار بازی در مناطق دیگر متوقف میشود. در ۱۳ژوئیه توسعه تجاری بازی، با انتشار در آلمان از سر گرفته شد پوکمونگو در انگلستان در ۱۴ ژوئیه و در ایتالیا، اسپانیا و پرتغال در۱۵ ژوئیه آغاز شداگر چه قرار بود این بازی در فرانسه در تاریخ ۱۵ ژوئیه منتشر شود، به دلیل حمله در نیس به تعویق افتاد
اتریش، بلژیک، بلغارستان، کرواسی، قبرس، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، یونان، گرینلند، مجارستان، ایسلند، ایرلند،لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، نروژ، لهستان، رومانی، صربستان، اسلواکی، اسلوونی، سوئد و سوئیس در ۱۶ ژوئیه شاهد انتشار بازی پوکمونگو بودند/ و در کانادا در ۱۷ ژوئیه منتشر شد.ا این بازی در ۱۹ ژوئیه در پورتوریکو در دسترس قرار گرفت. درژاپن نخست، تاریخ انتشار بازی ۲۰ ژوئیه اعلام شد[۲۲] اما پس از درز خبر قرارداد حمایت مالی با مک دونالد، راهاندازی بازی بدون هیچ اعلام رسمی به تعویق افتاد و در نهایت در ۲۲ ژوئیه منتشر شد.
اندونزی اولین کشور آسیایی بود که بازی را منتشر کرد.. در کره جنوبی، بازی هنوز منتشر نشده است و محدودیتهای عمده در استفاده از دادههای نقشهبرداری آنلاین وجود دارد. با این حال، با توجه به اخبار قطعی، یک منطقه کوچک در اطراف سوکچو در بخش شمال شرقی این کشور، بخشی از منطقه نقشهبرداری نیانتیک کره شمالی در نظر گرفته شده و در آن منطقه بازی به طور کامل قابل اجرا است. بسیاری از مردم کره برای بازی به این منطقه رفتهاند..
در چین، خدمات گوگل توسط یک فایروال بزرگ فیلتر شده و ممنوع است اما بازیکنان چینی شناسه برنامه استرالیا را خریداری و استفاده میکنند..
بازی پوکیمان گو به دلیل ویژگیهای خاص و نحوه بازی شدن، در یک ماه گذشته جنجالهای فراوانی در مسائل مختلف اجتماعی، فرهنگی و امنیتی بهوجود آورده است که باعث شده این بازی فراتر از یک بازی صرف باشد و حتی توسط برخی از دولتها محدود یا ممنوع شود. بنیاد ملی بازیهای رایانهای نیز در مکاتبه با ناشر این بازی، دو شرط قرارگیری سرور کاربران ایرانی در داخل کشور و تعیین موقعیتهای مکانی بازی با هماهنگی بنیاد را برای ورود رسمی بازی به ایران الزامی دانست.
نرم افزار «app institute» میزان دانلود بازیها را در سراسر جهان نشان میدهد. میزان دانلود این بازی در یک دقیقه در کل دنیا ۵ هزار و ۸۰۰ بار است که میزان دانلودها در سیستم عامل اندروید ۳ هزار و ۴۰۰ و در ios هزار و ۸۰۰ بار بوده است. حجم بالای دانلود نشان دهنده عطش روز افزون نوجوانان و جوانان به این بازی است.
البته برای این که بتوان امار وارقام خیره کننده این برنامه را بدست اورد کافی است سری به این ادرس اینترنتی بزنیم تا بفهمیم طی یک بازه زمانی چه مقدار دانلود و نصب این برنامه در محیط اندروید و ios و در چه کشورهایی چه میزان کاربر وجود دارد.
میزان دانلود این برنامه طی حدود یک ساعت و بیست دقیقه
شرکت ایجاد کننده این بازی از شرکتهای استارت آپ گوگل بود که در سال ۲۰۱۰ در آمریکا تأسیس شد. این شرکت پیش از تولید «پوکمون گو» در سال ۲۰۱۰ یک بازی دیگر با عنوان ingress تولید و روانه ی بازار می کند که تجربهی ساخت و تولید آن پایهی ایده «پوکمون گو» میشود.
تحلیل هایی که میانگین تحرکات کاربران این بازی را بررسی کرده نشان میدهد؛ کاربران این بازی از لحاظ تحرک بسیار پیشرفت داشته اند اما از نظر بهرهوری بسیار افت کرده اند. افت طول میزان شارژ باطری تلفن همراه، بررسی افزایش سوخت و کاهش وزن بدن که ارتباط زیادی با تحرک این بازی دارد، از دیگر تاثیرات «پوکمون گو» از زمان ورودش به بازار است.
کاربران ایرانی به دلیل نقص امکاناتی که برای انجام این بازی لازم است، از قبیل سرعت اینترنت، ناقص بودن نقشهها… برخلاف آنچه که در جهان شاهد بودیم از پوکمون گو استقبال نمی کنند. اما به دلیل محل محور (location base) بودن این بازی، احتمال اینکه نسخه هایی از آن در داخل تولید شود بسیار است. بنابراین با توجه به آمار کم کاربران داخلی، این بازی بر خلاف آنکه یک مسئلهی جهانی است اما ایرانی نیست.
پوکمون گو که که مخلوطی از بازی و واقعیت است به موفقیت بزرگی دست یافته.
به گفته شرکت “سیمیلاروب”، که کارش تحلیل آماری اپلیکیشنها است، با این که توییتر کماکان محبوبترین سایت برای بحث و گفتوگوی سیاسی است، اما حالا شمار کاربرانی که در آمریکا روی سیستم عامل اندروید پوکمون گو بازی میکنند از تعداد کاربران اپلیکیشن توییتر پیشی گرفته است.
کاربران این اپلیکیشن به طور میانگین ۴۳ دقیقه در روز پوکمون بازی میکنند که بیشتر از میزان استفاده از اپلیکیشنهای واتساپ ، اینستاگرم و اسنپچت است.
در هفته اول بعد از انتشار این بازی حدود ۱۵.۳ میلیون پست در باره این بازی در تویتر منتشر شد که بیشتر از ۱۱.۷ میلیون توییتی بود که در باره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در هفته برگزاری همه پرسی ارسال شد، و دو برابر ۷.۵ میلیون توییتی بود که در باره جام فوتبال ملتهای اروپای ۲۰۱۶ در هفته اول بازیها منتشر شد.
میزان جستوجوهای اینترتی مرتبط با این بازی هم شدیدا افزایش پیدا کرده – تعداد دفعاتی که عبارت “Pokemon Go” در اینترنت جستوجو شده تقریبا برابر تعداد دفعاتی است که واژه “Brexit” در روز همهپرسی بریتانیا جستوجو شد.
حتی از تعداد جستوجوهایی که برایپورنوگرافی، دراینترنت، انجام شده هم پیشی گرفته است.
امار وارقام استفاده کنندگان ازا این بازی
معایب وآسیب ها:
با توجه به سوابق شرکت سازنده و اطلاعاتی که بازی پوکمون گو به آن دسترسی مییابد بهتر می توان در مورد ماهیت بازی یاد شده قضاوت کرد. وقتی این بازی را بر روی یک گوشی اندرویدی نصب می کنید دسترسی های زیر به آن داده می شود:
جستجوی حساب های کاربری فرد که به شناسایی هویت وی منجر می شود، یافتن فهرست تماس ها، شناسایی موقعیت دقیق مکانی، دسترسی به عکس ها و فایل های چندرسانه ای و دیگر داده های ذخیره شده در حافظه گوشی، امکان استفاده از دوربین گوشی برای تهیه عکس و ویدئو، قابلیت دریافت داده از اینترنت، کنترل ویبره گوشی، جفت شدن با گوشی های دارای بلوتوث روشن، دسترسی به تنظیمات بلوتوث، مشاهده کامل اطلاعات شبکه ای، استفاده از حساب های کاربری و جلوگیری از به خواب رفتن گوشی.
همچنین در حین اجرای بازی پوکمون گو اطلاعات زیر بر روی سرورهای شرکت سازنده این بازی ذخیره می شود: موقعیت های مکانی فعلی و قبلی، مسیر پیموده شده بین موقعیت های مختلف، زمان حضور در هر موقعیت و مدت زمان سپری شده در هر یک از آنها، آنچه که شما در هر لحظه و در گذشته به آن نگاه می کنید(با مشاهده دوربین گوشی)، بررسی وضعیت ظاهری شما و فایل هایی که بر روی گوشی دارید و محتوای داخل آنها.
می توان حدس زد دسترسی به این حجم از اطلاعات مربوط به میلیون ها نفر در دهها کشور جهان چه گنجینه ای برای افراد و سازمان های مرتبط با نهادهای جاسوسی امریکا محسوب می شود. سوابق اطلاعاتی و امنیتی جان هانکه تردیدی باقی نمیگذارد که داده های حساس شخصی کاربران این بازی در دسترس سازمان هایی مانند سیا و آژانس امنیت ملی آمریکا قرار می گیرد و آنها برای تجزیه و تحلیل شرایط کشورهای مختلف و شناسایی شهروندان انها و روحیات و شرایطشان استفاده می شود.
تبدیل کاربران به جاسوس :
با جرات می توان گفت بحث به مخاطره انداختن امنیت و تبدیل کاربران این برنامه به جاسوسهایی که به را حتی تصاویر و موقعیت های یک کشور ا مشخص میکنند از همه چیز در این برنامه پررنگ تر است کاربرانی که با فعال کردن جی پی اس موقعیت مکان را ارسال و با ورود به بازی و روشن شدن دوربین تصاویر مکان را هم ارسال میکنند.
نحوه انجام بازی، بدین صورت است که بازیکن از طریق نرم افزار GPS نصب شده روی گوشی همراه خود و با استفاده از دوربین پشتی گوشی، بر اساس مختصات های ارائه شده از طرف شرکت تولید کننده، اقدام به یافتن و شکار پوکمون ها می کند و گهگاه برای این منظور، لازم است تا مکان های خارج از محدوده خانه خود را نیز جستجو نماید.
تا به اینجای کار مشکلی در انجام این بازی وجود ندارد و ظاهراً پرداختن به آن بسیار سرگرم کننده و لذت بخش خواهد بود. اما موضوع زمانی حساسیت برانگیز و قابل تأمل می شود که می بینیم Nintendo در ارائه مختصات پوکمون ها در برخی از کشورها، شیطنت های خاصی کرده و عملاً کاربران بازی را به عبور از خط قرمزها و جاسوسی غیر مستقیم (نا آگاهانه) ترغیب می نماید.
در همین راستا، چندی پیش دولت چین ۲۰ کاربر این بازی را که برای یافتن پوکمون از طریق مختصات ارائه شده، وارد مناطق نظامی شده بودند را دستگیر کرد. کارشناسان چینی در ابتدا این موضوع را خطای مسیریابی کاربران قلمداد کردند، اما پس از بررسی گوشی افراد دستگیر شده، متوجه شدند که آن ها در یافتن مسیر هیچگونه خطایی نداشته و دقیق عمل کرده اند!
البته این تنها مورد مشکوک در کشور چین نیست و پیش از این، پسری ۱۸ ساله در نزدیکی یکی از سایت های موشکی این کشور در جستجوی پوکون دستگیر شد! این درحالی است که استفاده از گوشی های دوربین دار در برخی کشورها مانند چین و ژاپن با محدودیت های فراوانی همراه است و استفاده از آن ها نیاز به مجوز های قانونی دارد.
مشابه چنین گزارش هایی در کشورهایی مانند اتریش و نروژ نیز گزارش شده است. جالب تر اینکه ساعاتی پیش از کودتای اخیر در ترکیه، مختصات های عجیب و غریبی از نقاط تجمع نیروهای امنیتی و انبارهای تسلیحات به عنوان مختصات وجود پوکمون منتشر شدند که این موضوع تئوری وجود اهداف سیاسی در پس اهداف سرگرم کننده این بازی را قوت بخشید.
عجیب اینکه چند روز پیش، هیلاری کلینتون در یکی از نطق های انتخاباتی خود از این نرم افزار (بازی) تمجید کرد و از آن به عنوان الگویی موفق در تولید نام برد. اقدام عجیبی که در نهایت به تبلیغ و اعتبار بخشی بیشتر این بازی کمک شایانی کرد!
اما یکی از نکات بسیار مهم و قابل تأمل در مورد این بازی، پیشینه خالق آن است. جان هانکه (John Hanke) طراح نرم افزار گوگل ارث (Google Earth)، در واقع فردی است که طراحی بازی پوکمون گو را نیز به عهده داشته و مرد پشت پرده این بازی به شمار می رود. با توجه به مدارکی که در چند سال اخیر از اقدامات جاسوسی نرم افزار گوگل ارث در فضای رسانه ای جهان منتشر شده، می توان گفت که شاید ساخت این بازی پوششی برای سرپوش گذاشتن بر فعالیت های جاسوسی CIA باشد.
جیمز کوربت (James Corbett) روزنامه نگار، تحلیل گر مسائل سیاسی و یکی از افشاگران توطئه ۱۱ سپتامبر، در وب سایت خود در مطلبی تحلیلی درباره بازی پوکمون گو اینطور نوشت:
“The CIA’s ‘Pokémon Go’ App is Doing What the Patriot Act Can’t”
در بخشی از این مقاله آمده است:
بازی در مرحله اول نصب، از کاربر اجازه دسترسی و خواندن مخاطبین، جستجوی اکانت ها در گوشی و فعال سازی دوربین بدون تأیید را از کاربر دریافت می کند. همچنین نرم افزار اجازه دستیابی به اکانت گوگل، خواندن ایمیل ها، ارسال ایمیل از سوی کاربر و جستجو در میان عکس ها و Google Drive Documents را هم در دستور کار خود دارد.
در مرحله دوم، قانون سیاست حفظ حریم خصوصی بازی نمایش داده می شود که محتوای آن به این شرح است:
“ممکن است هر گونه اطلاعات در مورد شما (و یا فرزندان مجاز به استفاده از این نرم افزار) در اختیار دولت قرار گیرد یا برای بررسی به مجریان قانون و مقامات خاص ارسال شود.”
شاید هیچ یک از شما تا به حال نام آزمایشگاه Niantic را هم نشنیده باشید. دلیل این موضوع، این است که تا همین چند سال پیش این آزمایشگاه به عنوان بخشی از سیستم داخلی گوگل و در ارتباط مستقیم با آژانس امنیت ملی (NSA) بود. Niantic با حمایت مالی سازمان CIA و حمایت های معنوی NSA و وزارت امنیت داخلی آمریکا (DHS) توسط جان هانکه، از مدیران ارشد شرکت گوگل تأسیس شد تا نرم افزار گوگل ارث را طراحی نماید.
با توجه به شواهد بدست آمده، اینطور به نظر می رسد که در طرح جدید “سوء استفاده از ابزار سرگرمی به نفع دولت ها” اینبار بازیکن های بخت برگشته و بی خبر از همه جا هدف قرار داده شده اند تا از آن ها به عنوان پیاده نظام دشمن، برای افشای اسرار نظامی و… کشورها استفاده شود.
منبع :1. vararesaneh
2. vgpostmortem