کتاب خنوخ1 کتاب مذهبي و تاريخي قديمي يهوديان است که به بيان زندگي جد نوح نبي يعني «خنوخ» (ادريس) مي پردازد. تعاليم اين کتاب به شکل داستان گونه است و زندگي ماورائي را همانند زندگي دنيوي مطرح مي کند. براساس اين کتاب، در آسمانها فرمانروايي خاصي وجود دارد و خداوند بعد از خلقت انسانها، فرشتگان مخصوصي آفريده است که در کنار او به فرمانروايي و کنترل زندگي انسانها مي پردازند. اين کتاب درباره سفرهاي خنوخ به بهشت و سرزمين خداوند و فرشتگان است. مطابق اين کتاب، او در اين سفرها با عجايب خلقت آشنا مي شود و با افزايش دانش و بينش خود به باورهاي معنوي دست مي يابد و در انتها پس از بازگشت به زمين، به خاطر ايماني که بدست آورده است، خود خداوند به پيش وي مي آيد و او را همراه خودش به بهشت مي برد و خنوخ تا ابد در کنار خداوند به زندگي ادامه مي دهد.
کتاب خنوخ پيش از ميلاد مسيح، توسط يهوديان به عنوان اثري مقدس نوشته شده و در کنار کتابهاي مقدسشان، مورد توجه مذهبيون يهود قرار گرفته است. درباره نگارش اين کتاب گفته شده است که اصليت آن به زبان «گيز2» (اتيوپيايي) نگارش شده اما محققان عبري زبان، اعتقاد دارند که اين کتاب اصليت يهودي دارد و بيشتر نسخه هاي اين کتاب به زبان عبري3 نگارش يافته اند.
کتاب خنوخ داراي پنج بخش اصلي است که هر کدام به تنهايي يک کتاب به حساب مي آيند و در هر بخش به يکي از سفرها و بينشهاي خنوخ پرداخته مي شود. اين پنج کتاب عبارتند از:
1. کتاب نگهبانان (1-36)
2. کتاب تمثيلهاي اخلاقي خنوخ (37-71)
3. کتاب نجوم (72-82)
4. کتاب الهامات معنوي (83-90)
5. رساله خنوخ (91-108)
اين کتاب براي مسيحيان ارتدکس اتوپيايي نيز مقدس است و به آموزه هاي آن اعتقاد دارند. کتاب خنوخ براي تمام يهوديان مقدس به شمار نمي رود و برخي از آنها اين کتاب را مورد نقد قرار داده و برخي ديگر اين کتاب را اثري مذهبي نمي دانند اما اين کتاب بيشتر مورد توجه صهيونيستها قرار مي گيرد چرا که بر اساس تحقيقاتي که فعالان مذهبي «ال دي اس4» انجام داده اند، خنوخ، شهري به نام «زايون5» را کشف مي کند. گفته مي شود که خداوند به خاطر مقام بالاي مردم اين شهر، زايون را به آسمانها مي برد تا از آسيبها در امان بماند. بر اساس اين کتاب، اين شهر زماني بر روي زمين قرار داشته اما به خاطر ايمان مردمش مورد لطف خداوند قرار مي گيرد و به آسمان عروج مي کند. مردم اين شهر به خاطر ايمانشان از هرگونه بيماري و مرگ و بدبختي در امان هستند. بر اساس آموزه هاي اين کتاب در آخرالزمان پس از بازگشت پيامبر موعود، اين شهر دوباره به زمين باز خواهد گشت و مومنان مي توانند در اين شهر به زندگي ابدي و همراه با خوشبختي ادامه دهند.
اما نکته جالب توجه، کاربرد فزاينده از آموزه ها و اصطلاحات اين کتاب در بازيهاي رايانه اي امروزي است. به طور مثال مي توان به بازي پرطرفدار يکي از بزرگترين شرکتهاي ناشر دنيا (بليزارد6) يعني «ديابلو 73» اشاره کرد. در اين بازي، کاراکتر در نقش «نفيليم8» ظاهر مي شود و بايد از بهشت در برابر حمله شياطين محافظت کند. نفليم اسمي عبري است و از «نفيل9» (سقوط کرده) گرفته شده است. بر اساس تعاليم بيان شده در «سفر پيدايش10» در تورات، نفليم ها از آميزش پسران خدا و دختران آدم متولد شده اند و قدرتهاي مافوق بشري دارند. نفيليم در کتاب خنوخ نيز به کار برده شده است و برخي تحليلگران بر اين باورند که نفيليم به معناي فرزندان انسان و فرشتگان نگهبان به کاربرده شده است. درباره معناي دقيق نفيليم بحث و گمانه زني هاي متعددي وجود دارد اما قويترين بحث وارد شده درباره مفهوم آن، همان معناي نيمي انسان و نيمي فرشته است که در بازيهاي رايانه اي به وفور کار گرفته مي شود.
بازي ديگري بنام «ال شاداي11» بر اساس کتاب خنوخ روايت شده و در آن بازيکن در نقش خنوخ قرار مي گيرد و وظيفه دارد دنيا را به کمک يک فرشته نگهبان با نام «لوسيفل» از نابودي نجات دهد. «ال شاداي» در لغت يک کلمه يهودي است و يکي از اسم هاي خداوند در آموزه هاي يهود نيز هست. داستان بازي اين طور روايت مي شود که خداوند به خاطر نافرماني انسانها قصد دارد دنيا را با سيلي بزرگ از بين ببرد و در اين ميان خنوخ براي جلوگيري از اين اتفاق، تصميم ميگيرد تا به نزد فرشتگان نگهبان برود و به کمک آنها به نافرماني ها پايان دهد و از آمدن سيل بزرگ جلوگيري کند. در اين ميان يک فرشته نگهبان به نام لوسيفل نيز به خنوخ در ماموريتش کمک مي کند. لوسيفل به شکل مرد جواني طراحي شده که موهايش همانند شاخ در دو طرف سرش قرار گرفته اند. لوسيفل، نمادي از «لوسيفر12» يا همان شيطان است که در بازي به کمک خنوخ مي آيد. بخش اصلي داستان بازي بر گرفته از کتاب نگهبانان و تمثيلهاي اخلاقي کتاب خنوخ است که چگونه خنوخ سعي داشته مردم را به سمت خداوند هدايت کند.
در بازي «دويل مي کراي13» نيز بازيکن در نقش «دانته» قرار مي گيرد که يک نفيليم است و براي نجات دنيا با گروه هاي مذهبي ديگر و شياطين مبارزه مي کند تا دنيا را به مکاني امن تبديل کند. داستان بازي برگرفته از «کمدي الهي دانته» است و به همين دليل نام کاراکتر اصلي دانته گذاشته شده اما سير داستاني آن بر اساس کتاب خنوخ روايت مي شود و دانته قصد دارد تا همانند خنوخ در کتاب نگهبانان، دروازه جهنم را براي هميشه ببندد و شهر بهشتي را دوباره به زمين بازگرداند.
از ديگر استفاده هاي اين کتاب در بازيها مي توان به بازي «دارک سايدرز14» اشاره کرد. در اين بازي، بازيکن در نقش «وار15» قرار مي گيرد که در کنار برادران و خواهرش قصد دارد تا نسل بشريت را از نابودي نجات دهد. وار يکي از چهار سوار آخرالزمان و يک نفيليم است و به مبارزه با شياطين مي پردازد. وار از طرف «شوراي سوخته» ماموريت دارد تا مقصر اصلي در نابودي زمين را پيدا کند. وار در روند داستان بازي متوجه خيانت يکي از فرشتگان بنام «ابدن16» مي شود که با همکاري شياطين به دنبال قدرتي بيشتر بوده است. وار به کمک فرشتگاني با نام هاي ناتانيل17 و سامائل18 موفق مي شود تا خيانت ابدن را آشکار سازد و نقشه آنها را برهم زند. شورش ابدن بر ضد انسانها را مي توان اشاره به داستانهاي نقل شده در کتاب اول کتاب خنوخ يعني نگهبانان دانست. همچنين در بازي «اسسينز کيريد19» نفيليم ها به عنوان نسل اوليه بشر معرفي مي شوند که در طي بازي مشخص مي شود که آنها در شهري در آسمان زندگي مي کردند و به خاطر نافرمانيشان به زمين رانده شده اند.
در بازي «دارکنس20» نيز، داستانهايي ازکتاب خنوخ همانند عروج خنوخ و پيدا کردن سلاح مقدس توسط خنوخ در بازي مطرح مي شود که بازيکن بايد با بدست آوردن اين سلاح به مبارزه با دشمن اصلي اش يعني دارکنس بپردازد و او را در زنداني ابدي نگه دارد. همچنين در بازي، امکان ويژه اي وجود دارد که در آن با پيدا کردن آثار مقدس مختلف، بخشي از داستان مربوط به کتاب خنوخ براي بازيکن پخش مي شود.
مهمترين مسئله در تصوير سازي نفيليم ها اين است که بازيهاي رايانه اي بسياري، آنها را به عنوان قهرمان آخرالزمان و ناجي دنيا و انسانها معرفي مي کنند و مفاهيم تحريف شده در کتابهاي يهودي مانند خنوخ و تنخ21 را براي ساخت و طراحي داستان مورد استفاده قرار مي دهند. از اين بحث نيز شايد بتوان به نقش صهيونيست ها و حضور آنها به عنوان طراح و داستان پرداز در بازيها پي برد که در واقع مي خواهند با استفاده از تعاليم کتاب خنوخ و کتابهاي مقدس ديگرشان، جدال خير و شر را در تاريخ جعلي خود تعريف کنند و امروز، با ابزاري جديد همچون بازيهاي رايانه اي به تحريف واقعيت بپردازند و زمينه را براي فريب خوردن بشر در هنگام پيشامد آخرالزمان فراهم کنند.
———————————————————————————————————————————
1. The Book of Enoch
2. Ge’es Language
3. Hebrew Language
4. (LDS (Day Latter Saint
5. Zion
6. Blizzard
7. Diablo3
8. Nephelem
9. Nephyl
10. Genesis
11. El Shadai
12. Lucife
13. Devil May Cry
14. Darksiders
15. War
16. Abaddon
17. Nathaniel
18. Samael
19. Assassin’s Creed
20. Darkness
21. Tanakh